Home
Historie
Samenstelling
Recepten
Uniek
Verkrijgbaarheid
Etiket
Pers
Contact
 Verveners~Verdriet©2019
Verveners~Verdriet is licht gekoel gewoon lekker. Maar houdt u ook van afwisseling dan kunt u met onderstaande recepten uitstekend experimenteren.

Veen~Vreugde®
• Een scheutje Verveners~Verdriet® in zwarte koffie, naar wens gezoet met kandij en geserveerd in een boerenkom, en u heeft 'n bakje Veen~Vreugde.

• Een klein glas koude
Verveners~Verdriet® naast een groot koel glas (speciaal-) bier geeft een fris-pittige opkikker. Zeer gewaagd is deze combinatie met speciaal bieren, zoals bijvoorbeeld Grimbergen Dubbel.

Verveners~Verdriet® op ijs in een hoog glas met daarover, naar smaak, Tonic, Bitter Lemon, Zeven-up, Jus 'd Orange en natuurlijk Coca Cola.

• Veel restaurants, met name in de provincie Drenthe, experimenteren zeer succesvol met vele gerechten, zowel voor-, vlees- als ook nagerechten. Gaat u eens op zoek en laat u verrassen...!
____________________________________________________________________
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In 1985 ontstond, naar aanleiding van het 'Lekkernijen-Festival' dat jaarlijks in de tuin
van het Provinciaal Overijssels Museum werd gehouden, het idee bij Radio Oost om een serie uitzendingen te maken met als onderwerp Overijsselse streekgerechten en producten.
De serie uitzendingen en de bijbehorende recepten die uit dit initiatief ontstond, zijn en jaar later bijeengebracht in het eenmalig uitgebrachte boekje: "Op de Kökk'n".

Naast het recept voor een bakje Veen~Vreugde - zie hierboven - bevatte het boekje ook een uniek recept voor Verveners~Verdriet-likeurbonbons. Uit dit recept blijkt dat de zeer luxe likeurbonbon eigenlijk best gemakkelijk thuis te maken is; probeert u het maar uit; en Geniet!

Benodigdheden voor 30 Verveners~Verdriet bonbons:

      - 125 gram suiker
      - 50 cc water
      - 32,5 cc Verveners~Verdriet
      - 500 gram rijstemeel (verkrijgbaar bij de broodbakker)
      - 300 gram melkchocolade
      - kook-thermometer
      - bakplaat of groot plat bord of schaal.
      - vork
      - lege fles met nauwe hals
      - enkele pannen
      - stempel, naar eigen idee (wordt het model van de bonbon, bijvoorbeeld een lang         staafje van plm. 6 cm. lang en 2 cm. rond)
        - stukje vetvrij papier of plastic
Bereidingswijze:
- Het is belangrijk bij de bereidng van de bonbons om over een nauwkeurige kookthermometer te beschikken. Het is namelijk noodzakelijk om de juiste temperaturen aan te houden.
- Doe het water en de suiker bij elkaar in een pannetje. Laat dat aan de kook komen en verwarm het tot 118 graden Celsius. Als de suiker helemaal gesmolten is laat u het pannetje afkoelen tot 65 graden C.
- Neem een ander pannetje en doe daar de Verveners~Verdriet in. Gooi nu voorzichtig de inhouden van de pannetjes over en weer in elkaar over, zodat u dan als het ware vermengt zonder te roeren.

- Maak een laag van ongeveer anderhalve centimeter dik van het rijstemeel op een bakplaat met opstaande randen of bord of schaal. In die laag gaat u de vormpjes maken met het stempeltje voor de bonbons. U maak 30 keer met het stempeltje in het rijstemeel een indruk.
- Nu neemt u een fles met nauwe hals (die nauwe hals is nodig om met uw vinger tijdens het vullen telkens even de opening af te kunnen sluiten) en vult deze met de suiker/kruidenbitter-siroop.
- Vervolgens schenkt u de siroop in de vormpjes uit. Als ze allemaal gevuld zijn neemt u een handje vol rijstemeel en stuift dat over de gehele plaat, zodat de siroop bedekt is.
- Nu zet u de plaat 24 uur weg op een koele droge plaats. De vulling moet namelijk de kans krijgen goed stevig te worden.

- De volgende dag gaat u met de chocolade aan de slag. U verwarmt de chocolade 'au-bain-marie' tot 40 graden C. U neemt de pan van de kookplaat en laat de chocolade al roerend afkoelen tot 25 graden C. Daarna verwarmt u de pan weer tot 30 graden C. Zonder precies uit te leggen waarom dit zo dient te gebeuren, mag u aannemen dat deze werkwijze noodzakelijk is.

- Steek nu voorzichtig de vork door het rijstemeel onder het gestolde suikerstroopvormpje van een bonbon en til deze uit het meel en laat deze voorzichtig in de chocolade zakken, daarna de vork voorzichtig even op de panrand tikken om de overtollige chocolade te verwijderen en nu legt u de bonbon op vetvrij papier of plastic. Zorg ervoor dat de ondergrond koel is zodat de chocolade kan opstijven.

- Wanneer u zo alle bonbons behandeld hebt en deze hard zijn geworden zijn ze klaar: Smullen maar...

N.B. In de koelkast blijven de bonbons zeker een week of zes goed - als ze niet eerder opgesnoept zijn...