Home
Historie
Samenstelling
Recepten
Uniek
Verkrijgbaarheid
Etiket
Pers
Contact
 Verveners~Verdriet©2019
Het is in 1983 en het volgende jaar dat groots het graven van het kanaal de Dedemsvaart gevierd zal worden. Een viering van Hasselt - het beginpunt van het kanaal - tot Ane, min of meer het eindpunt.

In 1984 zal het 175 jaar geleden zijn dat Baron van Dedem van Napoleon toestemming kreeg om deze ontsluiting van de veengebieden van noord-oost Overijssel de realiseren.

Van Hasselt tot Ane, van west naar oost (uit het veen getrokken: Proost!)

In diezelfde periode was Henk Bosker uit Dedemsvaart bezig met een afstudeerproject voor het distillateursvak. Zijn doelstelling was om op basis van kruiderijen die
uitsluitend in veengebieden voorkomen een kruidenbitter te 'componeren' en nog belangrijker; deze kruidenbitter niet te beperken tot de studie maar deze ook daadwerkelijk beschikbaar te krijgen voor de consument onder de naam: Verveners~Verdriet.

Familiedistileerderij Hulsink in Harderwijk - die veel bijstand verleende in het afstudeerproject - werd nadien tevens de producent. Echter met een belangrijke beperking: Tot op de dag van vandaag is Henk Bosker eigenaar van de receptuur en verantwoordelijk voor de eerste fase in de bereiding van de kruidenbitter. Meer over de bereiding...

Beide doelstellingen culumineerden tijdens de start van de viering van 175-jaar kanaal de Dedemsvaart in een zeer geslaagde kruidenbitter. Alle horecabedrijven en slijters in de plaatsen lang het kanaal de Dedemsvaart verkochten deze verukkelijke kruidenbitter tot op de dag van vandaag met veel succes.
Wat niet uit kon blijven gebeurde ook; Verveners~Verdriet kreeg landelijke bekendheid en wordt in veel (voormalige) veengebieden van ons land genoten.
___________________________________________________________________________

Bij de twee jaar latere viering van 750-jaar Avereest (1986) bracht het duo "de Voartse Boys" (Roelof de Lange & Jans Snoeyer) een singeltje uit (grammofoonplaatje) met twee nummers;
Op de A-kant, het "Verveners~Verdriet (lied)" en op de B-kant "750 jaar Avereest", beide songs werden geschreven door Roelof de Lange, geproduceer door Johnny Goverde en uitgebracht door Bleu Circle (BC 1041).


"Verveners~Verdriet"                 "750 jaar Avereest"


___________________________________________________________________________

Met het 5-jarige jubileum werden wij blij verrast door klanten uit Den Haag met twee fraaie aquarellen:


     
___________________________________________________________________________


___________________________________________________________________________

In 1995 werd door de NPS een serie op TV uitgezonden onder de Titel 'Bruin Goud'. Deze serie bestond uit zeven delen. Alle zeven delen zijn 'gered' en kunt
 u op de volgende pagina bekijken.